Carta de la Presidenta

Ana Benavides Pizarro
Presidenta d’Umivale Activa
Benvolguts mutualistes,
Els presento l’Informe de Govern Corporatiu i Sostenibilitat 2024 d’umivale Activa, en el qual detallem, per a una millor comprensió dels nostres grups d’interès, les accions empreses i els avanços assolits durant aquest exercici.
El 2024, desgraciadament, serà recordat per la DANA de València, una de les pitjors catàstrofes naturals registrades en la història d’Espanya. Per això, en primer lloc, vull recordar tots els afectats i traslladar la nostra condolença als familiars dels qui van perdre la vida a conseqüència d’aquesta.
Com que umivale Activa és la mútua de més implantació al territori afectat per la DANA, lògicament, després d’un primer moment de prestacions sanitàries, vam fer un desplegament excepcional per facilitar a tots els nostres mutualistes afectats la millor atenció possible per a la gestió de les prestacions existents, les ordinàries i les extraordinàries creades per cessament d’activitat, agilitant tràmits, habilitant punts d’atenció a les zones afectades, adaptant-hi els requisits, facilitant-los informació d’ajudes públiques o simplement escoltant-los a peu de carrer. També m’agradaria enviar un missatge especial d’afecte a les persones de la nostra plantilla que s’hi van veure directament afectades, tant les que la van sofrir en el desenvolupament de la seva activitat a les nostres instal·lacions com les que la van viure en algun desplaçament o en l’àmbit particular, a qui vam donar suport amb un paquet d’ajudes econòmiques i facilitant-los la reincorporació gradual després de la catàstrofe.
El context econòmic i sociopolític de 2024 ha continuat marcat per la incertesa internacional, ateses les tensions geopolítiques, polaritzades pels conflictes bèl·lics existents entre Russa i Ucraïna i Israel i Palestina respectivament, les pressions inflacionistes persistents provocades per la primera, i, des de novembre, per la victòria de Donald Trump en les eleccions nord-americanes, que ha desembocat en un escenari molt volàtil, que dificulta les previsions a mitjà i llarg termini per a ciutadans, empreses i estats.
Cridanerament, al nostre país, l’economia espanyola ha continuat mostrant una notable resiliència, impulsada pel turisme i un acompliment adequat del consum privat i una bona inversió productiva: el creixement del PIB ha superat el de 2023 (+3,2 % enfront del +2,7 %), marcadament per sobre de la mitjana europea (+0,9 %), encapçalant les principals economies de la zona euro. I això, malgrat que Espanya continua perdent, en relatiu, productivitat i competitivitat, la qual cosa, a mitjà termini, complica el nostre avanç estructural: la productivitat —mesurada com el PIB per hora treballada—, segons dades d’Eurostat, continua situant-se un 15 % per sota de la mitjana de l’eurozona, quan el 1995 hi era un 12 % per sobre. I com hem destacat en els últims anys, aquesta deterioració estructural està íntimament relacionada amb el creixement de les absències per motius de salut, que impacten directament en l’eficiència del mercat laboral.
Durant el 2024, la incapacitat temporal ha seguit una evolució preocupant, tornant a marcar un nou rècord històric d’absentisme, amb una pèrdua del 5,67 % de les hores pactades, la qual cosa representa un increment del 37,62 % respecte al 2019 i del 110 % enfront del 2013. Aquesta ràtio, a més, no inclou dies no treballats coberts per altres prestacions i permisos que també repercuteixen en la productivitat.
Per la nostra banda, i en vista de l’extrema gravetat de la situació –Espanya lidera les taxes d’absentisme laboral a Europa i, per tant, al món–, hem finalitzat, ja el 2025, la primera fase de la recerca quantitativa, en col·laboració amb l’Ivie (Institut Valencià de Recerques Econòmiques), per identificar les causes objectives que hi ha darrere de l’important increment de la incapacitat temporal i poder així dissenyar estratègies per millor protegir la salut dels nostres treballadors i, alhora, minimitzar ineficàcies i abusos. En aquest estudi hem objectivat estadísticament factors, causes i totes les variables rellevants que ens portin a apuntar per on prioritzar les reformes legislatives, bàsicament en la gestió de processos superiors a 365 dies, col·lapsats en l’INSS, i en eines per millor gestionar el fenomen dels repetidors, que entenem que canviaria la tendència imparable de l’absentisme a Espanya. Els convido a consultar els resultats de l’estudi a la nostra pàgina corporativa umivaleactiva.es.
Entrant ja en els resultats d’umivale Activa, els indicadors de qualitat, activitat i rendiment revaliden la solidesa de la nostra estratègia. Hem tancat 2024 protegint la salut d’1.664.089 persones treballadores, creixement que ens anima a continuar treballant amb la mateixa il·lusió de sempre.
A més, hem gestionat ingressos superiors a 1.616,93 M€ i hem aconseguit dotar les nostres reserves fins als 369,63 M€.
I tot això, malgrat les dificultats persistents del sector: infrafinançament estructural en contingència comuna i en RETA, rotació indesitjada dels nostres professionals ateses les restriccions retributives imposades, la ja comentada paràlisi de la gestió de l’INSS de les baixes IT més enllà dels 365 dies, i la persistent inseguretat jurídica, especialment per la regulació deficient d’algunes de les prestacions.
Agraeixo, en aquest context, el suport dels nostres mutualistes, el compromís de tots els nostres professionals i la cooperació de la Junta Directiva, que actualment tinc l’honor de presidir, per continuar afrontant amb responsabilitat els reptes que el dia a dia ens ofereix en la nostra labor de fidel col·laboració amb la Seguretat Social i la salut laboral de la nostra població protegida.
I finalment, vull recordar que el gener de 2024 celebrem el 120è aniversari de la mútua degana de totes les que s’han integrat en umivale Activa, la Mútua de Contractistes d’Obres i Mestres Paletes de Barcelona (1904). És un orgull, i una responsabilitat, haver rebut aquest fideïcomís, herència que estem preservant i millorant perquè la Mútua continuï duent a terme la seva funció social almenys un altre segle.
Els convido a llegir detingudament aquest Informe i quedo a la seva disposició en el meu correu electrònic presidencia@umivaleactiva.es davant qualsevol suggeriment de millora o aspecte que desitgin comentar.
Gràcies per la seva atenció,
Ana Benavides Pizarro
Presidenta d’Umivale Activa